Planten


Lathyrus Odoratus

Picture

Uit zaad heb de klimplant Lathyrus opgekweekt. Lathyrus is een mooie klimpant die je kunt opkweken uit zaad, de bloemen die deze klimplant vormt zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Meestal een beetje de zogenaamde 'romantische' kleuren (wit,roze, rood, paars, oranje ed.). Deze plant kan met gemak meer dan 1,50 meter hoog worden. Er bestaan veel soorten Lathyrus, zo heb je een vaste plant, maar ook een laagblijvende plant. Deze plant staat bekend om de lekkere geur en vele bloemen.

Wanneer zaaien?
Ik zelf heb de plant vanuit zaad opgekweekt.
Het kweken van zaad kan buiten in de volle grond maar men kan het ook binnen opkweken. Als je buiten wilt zaaien is het verstandig na 30 april te zaaien. Er moet in iedergeval geen vorst meer zijn.
Binnen opkweken kan ook, veel mensen adviseren rond half februari binnen  te zaaien, maar ik ben erachter gekomen dat het beter is om het zaad eind februari/begin april op te kweken. Anders heb je dat de plant al snel te lang wordt en dat hij steun nodig heeft.

Het zaaien
Ik heb bij het zaaien verschillende kleuren zaad van lathyrus gekocht, zo heb je een mooie variatie.
Stap 1: vul bakje met potgrond
Stap 2: in heb in een klein primitief kweekkasje in elk vakje één zaad
          gedaan, zorg in iedergeval voor genoeg ontkiemingsruimte.
Stap 3: Laagje aarde eroverheen + licht aandrukken voor het bevorderen
           van het ontkiemingsproces
Stap 4: Met plantenspuit sproeien zodat de aarde vochtig wordt.
Stap 5: eventueel plastic zak/doorzichtig dak (kasidee) over grond zetten
           zo droogt de grond niet snel uit en blijft de grond op goede  
           temperatuur.

De zaden niet in volle zonlicht zetten, maar wel op een lichte plaats. Zorg ervoor dat de zaden niet uitdrogen.

Wanneer het zaad ontkiemd is heb ik als het eerste blad zichtbaar werd, de kleine plantjes in kleine bakjes gepoot. Het is belangrijk om de wortels heel te houden. Ik heb twee plantjes per plantenpot  gezet (nog wel binnen!)

toppen
Toen de planten zo groot waren dat er vier à vijf bladparen waren heb ik heb ik de bovenkant getopt. hierdoor worden de plantjes gestimuleerd om zijscheuten te vormen. Hierdoor krijg je ook langere en dikkere bloemstelen.

overplanten
De planten werden steeds maar groter en groter. Op een gegeven moment gingen ze bijna overhangen, maar ik zat met het probleem dat ik ze nog niet buiten kon uitplanten omdat er af en toe 's nachts nog vorst was. 
Zodra het weer het toeliet plantte ik de inmiddels al redelijk groote lathyrus uit in de tuin.
Voordat ik de lathyrus in de tuin heb gezet heb ik door de grond wat cocopeat gedaan. De grond heb ik na het overplanten goed vochtig gehoudenNa het overplanten heb ik de lathyrus door middel van een touwtje aan de schutting vastgebonden.

Picture
Na het overplanten heb ik de lathyrus door middel van een touwtje aan de schutting vastgebonden. Ook heb ik een plantenrek geplaats (zie rechts foto) Zo kan ik kijken hoe de plant het beste groeit.

Geleiden

De lathyrus vormt van nature een soort klauwsteeltjes waaraan ze zich vasthouden om omhoog te groeien. Dit is meestal niet genoeg, daarom heb ik telkens als de planten weer wat groter groeiden ervoor gezorgd dat de planten goed langs de schutting geleid werden.

plukken
En dan als de planten al mooi groot gegroeid zijn gaan ze bloemen vormen. Op een gegeven moment krijg je een hele bos met mooie bloemen. Dit is het moment van genieten van de mooie bloemen en de heerlijke geur.  In deze periode heb ik veel bloemen geplukt. Want hoe meer je plukt, des ter meer bloemen komen er en des ter meer je kunt genieten :-)!
Zaad winnen
En dan na een periode genoten te hebben gaan de bloemen een soort bonen vormen. hierin zitten de zaden opgeborgen.
Ik wist niet precies hoe je zaden moest winnen dus ging ik eerst, toen de bonen nog groen waren, ze eraf plukken. Daarna ging ik de bonen opensnijden en de erwten eruit halen. Dit is wel een 'plakkerig' werkje, want de boon bevatte nog veel vocht.
Achteraf kon ik beter wachten totdat de bonen bruin waren, dan krijg je de zaden er makkelijker uit, en heb je er minder werk aan.

De zaden die ik gewonnen heb, heb ik een jaar op een koele en droge plaats bewaard. Een jaar later heb ik de zaden in de grond gestopt en er kwamen weer mooie lathyrusplantjes uit :-)!!

Wat wel het gevaar is van zaad winnen is dat de kleuren van de planten hierdoor wel anders kunnen zijn dan die je had verwacht
.