Onderhoud

Nu het gazon er eenmaal is vereist het redelijk wat werk om het gazon te onderhouden. Er bestaat een heel handig stappenplan om het gazon goed te onderhouden. Dit stappenplan heet: 'Het Ecostyle 7-stappenplan'  Dit stappenplan zorgt voor een diepgroen en mosvrij gazon. 
Picture
Voor mijn gazon heb ik gekozen om dit handige stappenplan aan te houden. Ik zal alle stappen apart doornemen en mijn ervaringen vertellen.

Stap 1: Verticuteren

Picture
Wanneer er een mos of viltlaag in het gazon aanwezig is is het verstandig om te verticuteren. Met verticuteren verwijder je het mos of vilt uit je gazon. Vilt zijn dode of rottende plantenresten. Ook als er geen mos of vilt in het gazon zit is het verstandig om wel te verticuteren, want de bodemlaag krijgt dan meer zuurstof. Dit is beter voor het bodemleven in uw gazon. Daarnaast kan het water ook beter in de grond opgenomen worden.
Voor het verticuteren heb je speciale verticuteerharken. Er zijn ook mensen die het verticuteren met een bladhark doen, maar mijn ervaring is dat het mos dan minder snel eruit gaat. Vaak blijkt een bladhark vaak ook niet sterk genoeg te zijn voor dit klusje. Een verticutuurhark is speciaal gemaakt voor dit werk. Er bestaan ook verticuteermachines voor de grotere oppervlaktes.

Hoe ga je bij het verticuteren te werk?
 -
 Maai eerst het gazon
 - Plaats de verticuteerhark op het gazon met de punten naar u toe
 - Trek de hark naar u toe.
Zo werk je in baantjes het hele gazon af.


Stap 2: Kale plekken doorzaaien

Als er veel mos in het gazon zat, ontstaan er door het verticuteren veel kale plekken. Om weer een mooi strak gazon te krijgen heb ik de kale plekken eerst voorzichtig losgeharkt en er graszaad-extra gezaaid. daarna heb ik de grond licht aangedrukt, om het ontkiemen te bevorderen. Het zaad moet niet uitdrogen.
Graszaad-extra zorgt voor een snelle ontkieming en zorgt voor een minimaal kleurverschil in het gazon.  

DE VOLGENDE STAPPEN, KOMEN ZO SPOEDIG MOGELIJK